4 Aylık Bebek Gelişimi

Artık dünyaya gelişinin 4. ayını bitirmeyi kutalayan bebeğiniz hakkında merak ettiğiniz bir çok şey olduğunu tahmin edebiliyorum. 4 Aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sizleri bu ayda neler bekliyor olabilir bunlara değineceğiz. Beslenme, uyku, oyuncak gibi bir çok konuda sorularınıza cevap vereceğiz...

Öncelikle bakalım bebeğiniz artık fiziksel olarak neler yapıyor 4 aylık bebeğin fiziksel gelişimi size bu konuda destek olacak...

• Karnının üzerinde duruyorken başını 90 derece kaldırabilir.

• Yüksek sesle gülebilir (3 ay 20 gün).
• Yüzünün yaklaşık 15 cm üzerinde tutulan bir cismi 180 derecelik bir yay boyunca takip edebilir (bir taraftan diğer tarafa).

Not: Eğer bebeğiniz bu gelişim aşamalarından birine veya birkaçına erişememiş görünüyorsa, doktora kontrol ettirin. Bazen, bu gecikme bir probleme işaret ediyor olabilir, bununla birlikte çoğu defa bebeğiniz için normal olduğu anlaşılacaktır. Prematüre bebekler aynı doğum yaşındaki bebeklere göre bu aşamalara daha geç ulaşırlar, çoğu kez düzeltilmiş yaşları hesaba katıldığında (normal miadında doğma durumuna göre hesaplanan yaş) giderek arayı kapattıkları görülür, ama bazen de geç kalırlar.

Bebeğiniz şunları da yapabilir:

• Dik durumda iken başını tutabilir.

• Karnının üzerinde yatarken kollarından destek alarak göğsünü kaldırabilir.

• Yuvarlanabilir (bir tarafa doğru).

• Parmaklarının uçlarına veya arkasına değdirilen bir çıngırağı yakalayabilir.

• Bir üzüm veya diğer çok küçük nesnelere dikkat edebilir (4 ay 10 gün).

• Bir nesneye ulaşabilir.

• Neşe ile çığlıklar atabilir.

Bebeğinizin şunları da yapması olasıdır: 
• Elerinden tutularak oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir (4 ay 10 gün).

• Ses yönüne (özellikle de annesinin sesine) dönebilir. 
•A-guu gibi ya da benzeri sesli-sessiz kombinasyonlarını çıkartabilir.

Hatta bebeğiniz şunları bile yapabilir:

• Dik tutulduğunda bacakları üzerine biraz ağırlık verebilir.
• Desteksiz oturabilir.
•Oyuncağını almanıza itiraz edebilir. 
•Sese doğru dönebilir.

Gelelim 4 aylık bebek beslenmesi konusuna... Annelerimiz bu dönemde günde kaç kere emirmeliyim, ne kadar mama vermeliyim diye düşünüyor ve bunu araştırmaya başlıyorlar. 4 aylık bebek günde kaç kez emzirilir? 4. ayını tamamlayan bebeğinizin ana öğünü halen anne sütüdür. Su ve ek gıdalara ihtiyacı olmayan bebeğiniz günde 6-8 defa emmek isteyecektir. Bu daha fazla ya da daha az olabilir. Bebeğinizin talebine göre emzirme seanslarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğinizin mide kapasitesi bu aylarda mandalina kadardır. Yani 150-180 ml. kapasiteye sahip olan bebeğinizin beslenmesinde mama kullanıyorsanız bunu göz önünde bulundurmalısınız.

4 aylık bebek kilosu kız ve erkek bebeklerde farklılık göstermektedir. Bebeğinizin  en az 4500g en fazla ise 7800 g olması bizin için yeterli ve doğaldır. Her bebeğin büyüme eğrisi hayata başladığı kilo farklıdır. Bu yüzden her bebek kendi özelliklerine göre değerlendirilmeli ve ona göre gelişiminin normal seyredip seyretmediğine karar verilmelidir. Bebeğiniz ilk 6 ay ayda 500g alıyorsa yani 6. ayın sonunda 3000g almışsa bu bizim için yeterli olacaktır. ayda 500g ve üzerinde kilo alan bebeklerde anne sütü dışında yapay bir beslenmeye ihtiyaç yoktur.

4 aylık bebek boyu kız ve erkek bebeklerde farklılık göstermektedir. Bebeğiniz en az 55 cm en fazla 68 cm olabilir. Bu aralıkta boy uzunluğuna sahip bebekler bizim için normal gelişim göstermektedir.

Gelelim uyku konusuna... 4 aylık bebek uykusu nasıl olmalıdır? Bu aya gelen bebeğiniz günde ortalama 11-12 saat uyuyacaktır.  3-4 saatte gündüz uykusu yapacak ve bunu 2 veya üzerinde parçalar şeklinde yapabilir. Artık gece ile gündüzü ayırt etmeye başlayan bebeğiniz belli bir uyku rutinine ihtiyaç duyar. Her gün aynı saatte, aynı şeyler, aynı sırayla yapılarak bebeğe uykunun yaklaştığını bildirmek onun daha güvenli hissetmesini sağlar. Bebek masajı bebeğin uykuya geçişini sağlamak için çok güzel bir yöntemdir. Duş alan, masajı yapılan, bezi değiştirilen ve emzirilen bebek için gece uykusun başlangıcı 19:00 gibi düşünülebilir. Her bebek farklıdır. farklı saatlerde uyumak isteyebilir. Farklı rutinleri sevebilir. Bebeğinizin bu aylarda gece ara besleme yapmaya ihtiyacı yoktur.5-6 saat besleme yapmadan uyanmadan gece uykusunun tadını çıkartabilir.

4 aylık bebek oyuncaklarına bakacak olursak oyuncak seçerken dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. Öncelikle bebeğinize kitaplar okumak, şarkılar ninniler söylemek ve onunla sohbet etmek yapabileceğiniz en güzel etkinliklerdir. Bebeğiniz için oyuncak seçimi yaparken güvenli mi?, yaşına uygun mu?, çocuğunuzu harekete geçiriyor mu?, düşünsel açıdan oyuncağı onaylıyor musunuz? bunlara dikkat etmelisiniz.

4 aylık bebek aşıları konusuna da değinelim. Bu ay bebeğiniz devlet tarafından aile hekimliği birimlerinizde uygulanacak 2 aşı olacaktır. Bu aşılar  5’li karma aşısı; difteri, tetanoz, boğmaca, inaktif polyo (inaktif çocuk felci), hemofilüz influenza B denilen zatürre, ortakulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteriye karşı yapılan aşıdır. Bu aşıyla da difteri, tenanoz, zatürre, çocuk felci gibi hastalıklardan korunma sağlanır. 5’li karma aşı sayesinde hem hastalanmaktan hem de hastaneye yatış ve sakatlık gibi durumlardan korunmuş oluruz. Diğeri ise Konjuge Pnömokok (Zatürre) aşısıdır. Bu aşı pnömokok mikrobuna karşı koruma sağlayan aşıdır. Bu aşı zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjite karşı koruma sağlar.

sevgi ve saglıkla kalın...