6-7 aylık bebekler için beslenme listesi bebeğinize ve uyanma zamanına göre değişecektir. Genel anlamda tüm bebekler için hemen hemen aynı şekilde olur. Sizler için 6-7 aylık bebek örnek beslenme programı oluşturdum. Bu liste tamamen size fikir olması amacı ile yazıldı. .tüm saatlere ve içeriğe birebir uymanız gerekmiyor. Siz kendinize ve bebeğinize göre içeriği ayarlayabilirsiniz.
İşte sizlere 6-7 aylık bebek beslenme tablosu...
07:00-08:00 Yeni uyanan bebeğiniz kurtlar gibi aç değil. Panik yok. Biraz yatak keyfi ve sohbet zamanı :)
08:00-09:00 Anne sütü veya formül mama. Emiyorsa emdiği kadar emzirin. Anne sütünün olmadığı durumlarda mutlaka doktorunuzun önerdiği bir formül mama kullanın. (Anne sütü veya formül mama ana besin kaynağıdır)
10:00-11:00 Minik bir bebek maması kavanozunun yarısı veya yarım çay bardağı kadar ev yoğurdu. İçine 2-3 yemek kaşığını geçmeyecek kadar 3 gün kuralına göre kullandığınız sebzenin suyu konulabilir. Örneğin havuç suyu
Eğer yumurtaya başlayacaksanız, yumurtanın sarısının çeyreği ile başlayıp daha sonra zamanla azar azar arttırarak devam edebilirsiniz.
3 gün kuralına uymayı unutmayın !
12:00-13:00 Anne sütü veya formül mama.
14:00-15:00 Minik bir bebek maması kavanozunun yarısı veya yarım çay bardağı kadar sebze veya meyve püresi. Ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kadar yoğun bir kıvamda olmalıdır. (Pirinç unu veya yulaf unu ile bu kıvamı yakalayabilirsiniz. Unutmayın çorba değil püre vermelisiniz. sulu bir kıvamda olmamalı.)
16:00-17:00 Anne sütü veya formül mama.
18:00-19:00 Minik bir bebek maması kavanozunun yarısı veya yarım çay bardağı kadar ev yoğurdu. Yanında 2-3 yemek kaşığını geçmeyecek kadar sebze püresi. (örneğin kabak püresi)
20:00-21:00 Anne sütü veya formül mama.
Sizlere 6-7 aylık bebek beslenmesi hakkında fikir vermek amacıyla hazırlamış olduğum bu liste yalnızca bir örnek. Asla bunun gibi olmak zorunda değil. Öğün sırası ve beslenme sırası olarak referans alabilirsiniz ama içerik ve miktarlar bebeğinizin durumuna ve talebine göre değişecektir.
Uyku saatleriniz değişir, dişi çıkar, bir yere gitmeniz gerekir, rutin şaşar. Bebeğinizin toplam aldığı miktara ve içeriğe odaklanın. Bunlara dikkat etmeniz yeterlidir.
Lütfen ek gıda sürecini kendinize ve bebeğinize zor bir hale getirmeyin. Bazen ortalık kirlenecek, yemek banyoda son bulacak ama bebeğinizi tüm bunları yaparken lütfen gözlemleyin. Ne istiyor, ne kadar istiyor, ne zaman daha iştahlı oluyor bunları bebeğinizi tanıdıkça farkedeceksiniz. Mutlaka bebeğiniz ile işbirliği içinde olun. Sizi tatalı tatlı yönlendirecek hiç merak etmeyin. Onun isteklerini, tepkilerini ve verdiği ipuçlarını görmezden gelmeyin.
Geceleri emziriyor ya da formül mama kullanıyor olabilirsiniz. 1 yaşına kadar bu durum devam edebilir. Daha sonra zamanla azalmaya başlayacaktır. Diyelim bebeğinizi emzirdiniz ve sonrasında ek gıda yemedi. Asla panik yapmayın! Zaten 1 yaşına kadar ama besin maddesi anne sütü veya formül mama olacaktır. Acıkmamış da olabilir.
Su konusuna gelince... İlk altı ay bebeklerinize su vermeniz gerekmez. 6. aydan sonra ek gıda ile birlikte su alımına da başlanmalıdır. Bebeğinize öğünlerden sonra mutlaka su teklif edinç Hele ki yaz aylarında ek gıdaya geçmiş bir bebeğin su ihtiyacı daha da artacaktır. 6-12 ay arasında olan bebekler günde ortalama 150-500 ml su tüketebilir. Bebeğinizin talebine göre bu miktar değişecektir.
6-7 aylık bebekler için beslenme hakkında ufak ipuçlarını böylece vermiş olalım.
Sevgilerler...